Nieuws

1 maart 2024

KAATJE zwaait uit

Na ruim 2 jaar met meer dan 100 voorstellingen voor ruim 6000 basisschoolleerlingen zwaaien we op 27 juni KAATJE uit. Dan speelt Theater AanZ voor de laatste keer KAATJE, een sociaal-artistieke theatervoorstelling over kind en echtscheiding.

Wil je KAATJE ook uitzwaaien en met ons er een hele mooie avond van maken?

Je bent vanaf 19.15 uur van harte welkom in Lindenberg Cultuurhuis. Het programma start om 19:30 uur en is omstreeks 21:30 uur ten einde. Aansluitend praten we nog graag met iedereen na onder het genot van een drankje.

De voorstelling is gratis, mits je je aanmeldt via  deze registratielink 

 

 

Theater AanZ

1 februari 2023

Nieuwe voorstelling HannaH (16+)

Deze week zijn de repetities gestart van onze nieuwe voorstelling voor het mbo: HannaH (16+), een remake van HannaH die reeds gespeeld wordt in het voortgezet onderwijs en speciaal is aangepast voor studenten in het mbo.

‘Gaan we samen dansen of vechtend ten onder”

HannaH (16+) gaat over polarisatie, uitsluiting, groepsvorming, de universele angst voor 'anders zijn’, over kwetsbaarheid, ontmoeting en verbinding. Het is een originele en gedurfde ‘all-inclusive’ voorstelling die tussen de studenten – het publiek – speelt, in de dwingende setting van het lokaal. Het spel is een open wisselwerking tussen de vier acteurs, de studenten (5e personage) en de ruimte (6e personage), waardoor een voortdurende spannende maar luchtige interactie ontstaat, zowel tussen de personages als met de studenten. Zo dagen we het publiek uit niet alleen stille getuigen te zijn, maar mee te voelen, mee te denken, mee te praten, en samen mede-eigenaar te worden van het verhaal.

Op een dag staan er vier nieuwe studenten in de klas: Omar, die door toenemende discriminatie steeds bewuster wordt van zijn roots; Liza, het meisje met kies-pijn tussen twee culturen; Lars, die bang is te moeten veranderen als hij zichzelf gevonden heeft; en HannaH, gewoon een ander meisje, soms heeft ze borsten en soms ook niet. Als nieuwkomers in de klas moeten ze ieder hun plek zien te vinden. Er ontstaat een spel van afwachten, aftasten, contact maken, territorium afbakenen, dierlijk snuffelen en ruiken, een spel van afstoten en aantrekken. Ze komen steeds verder uit elkaar te staan, maar uiteindelijk slagen Omar, Lars, Liza en HannaH er door hun openheid toch in bij elkaar te komen en blijken ze veel meer overeenkomsten te hebben dan dat ze ooit hadden gedacht. Ze ontdekken dat ze elkaar hebben en dat dat eigenlijk de grootste waarde is in het leven.
 


27 januari 2023

KAATJE in Oss

Op 26 januari speelde KAATJE een bijzondere voorstelling in OSS. Naast superenthousiast publiek van groep 5, 6 en 7 van basisschool Hertogin Johanna waren er ook gasten vanuit de gemeente, ONS Welzijn en andere welzijnsorganisaties aanwezig. En DTV maakte er deze prachtige reportage van.

Theater AanZ

9 december 2022

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag 2022 vieren we samen met ministerie OCW en staatsecretaris Uslu!
Het social media team van OCW heeft deze mooie opname gemaakt van HannaH en Gunay Uslu deelde deze post op social media.

Dankjewel aan Mondial College Nijmegen voor de medewerking aan de opname. 

 


24 oktober 2022

KAATJE in de krant

KAATJE toert sinds mei van dit jaar door het land en dat blijft niet onopgemerkt. 

In De Gelderlander verscheen op 21 september een prachtig artikel.

KAATJE toert ook door Gemeente West-Betuwe en deze toer is ook vastgelegd in een artikel van Omroep Gelderland en een artikel van SRC
Ook in De Gelderlander Regio Rivierenland verscheen op 31 oktober dit artikel 'wegens succes geprolongeerd'  (wat natuurlijk geweldig is!!)

Met dank aan Joske van Dulmen, pedagoog en docent Pabo Hogeschool Utrecht, besteedt vakblad De Pedagoog in haar oktober uitgave ook aandacht aan KAATJE. 

Via deze link lees je ook nog reacties op KAAATJE vanuit ons publiek.


11 oktober 2022

Donderdag 3 november: DAVID in De Grote Kerk in Den Bosch

Na de Regenboogviering van 15 oktober ontvangt de Grote Kerk in Den Bosch op donderdagavond 3 november Theater AanZ met de voorstelling DAVID, op initiatief van de Grote Kerk en RADAR en dit wordt mogelijk gemaakt door Pride Donatie Fonds. DAVID gaat over geloof, liefde en seksuele diversiteit. 
 
Over DAVID
In deze theatervoorstelling ontmoet je David, zijn vrienden en familie. David speelt in een band, samen met zijn beste vriendin Margje en zijn zus Lea. Als op een avond tijdens een repetitie Timo, de nieuwe buurjongen van Margje, verschijnt zet dat Davids leven op zijn kop. Door de komst van Timo kan David niet langer om zichzelf heen. Maar wat gaat dat betekenen voor zijn vriendschap met Margje, voor zijn zus Lea en voor zijn ouders én voor zijn liefde voor God en voor de kerk.

DAVID is een verhaal over een kloppend hart en een vlinderend gevoel. Een verhaal over angst, liefde, dapperheid, schuldgevoel en vrijheid. DAVID gaat over trouw zijn aan jezelf, je geloof, je familie en je vrienden. Wat als je homo én christen bent? Gaat dat samen? Of toch niet? Wordt het stil verdriet of elkaar omarmen?
 
Centraal in deze voorstelling is het universele verhaal over het al dan niet durven te uiten van jouw worsteling of geheim, over het delen van jouw binnenwereld en over hulp durven te vragen. Is dat niet wat we allemaal willen? Durven te praten over een geheim of over hetgeen waar jezelf moeite mee hebt, om daarna te vragen; 'Help me?'. DAVID geeft niet de antwoorden, maar helpt om met elkaar het gesprek aan te gaan en elkaar te bevragen. Respect voor elkaars opvattingen staat voorop.
 
Gesprek over gender en seksuele diversiteit
De Protestantse Gemeente van ’s-Hertogenbosch geeft podium aan deze voorstelling. Ze vindt het belangrijk dat het gesprek over gender en diversiteit in een sfeer van openheid en vertrouwen gevoerd moet kunnen worden, omdat het om mensen gaat.

Reserveer alvast een plaats
DAVID is gratis toegankelijk mits je je even aanmeldt via y.delege@radar.nl. (dit vanwege de beperkte capaciteit)
 
Dag: Donderdag 3 november
Tijd: 
o    Inloop 19.15 uur
o    Start voorstelling 19.30 uur
o    Einde voorstelling 21.00 uur
o    Informeel napraten
Adres:   Kerkstraat 20 – Den Bosch

Deze bijeenkomst is op initiatief van De Grote Kerk en RADAR. Het Pride Donatie Fonds maakt deze bijeenkomst mede mogelijk. Lees meer over dit mooie lokale fonds via deze link.

Theater AanZ

4 juli 2022

Mooie laatste voorstelling Bij mij thuis in Rheden

Voor een allerlaatste keer speelde Janine, Rodee en Maiko hun voorstelling Bij mij thuis in wel een hele speciale omgeving. Het werd een prachtige zomerse buitenvoorstelling op het Krajicek Playground in Velp Zuid.

Rheden.Nieuws was erbij en maakte deze reportage

Met deze voorstelling sluiten we ook een geweldige periode af en danken Marijn Swarte van Cultuurbedrijf RIQQ voor al het enthousiasme en betrokkenheid.Wat ons betreft: op naar de volgende!

Theater AanZ

13 mei 2022

PREMIERE KAATJE

Feestelijk en onder grote belangstelling ging KAATJE afgelopen woensdag in première in Lindenberg Cultuurhuis. 

Jolanda de Groot en Ingrid Peters namen het publiek mee in hoe deze sociaal-artistieke theaterproductie tot stand is gekomen. Voorafgaand aan de voorstelling deelde Lizzie haar persoonlijke verhaal en lichtte Rob Kuijpers het proces van scheiden vanuit het perspectief van de ouders toe. Direct na de voorstelling was het woord aan Carolien Ruoff en Erik Derks om meer te vertellen over het educatieve pakket en de begeleiding op scholen.

Initiatiefnemers Theater AanZ en Sterker sociaal werk konden zich geen betere première en daarmee ook meteen de start van de toer wensen. We zijn overdonderd door de mooie, openhartige en enthousiaste reacties die we hebben mogen ontvangen. KAATJE raakt, ontroert, maakt je aan het lachen en zorgt soms ook voor een traantje. 

Dank aan iedereen!

Graag delen we deze fotocarroussel met je om nog even na te genieten. 


29 maart 2022

Blog over LUCY

In deze gastblog van Stichting School & Veiligheid vertelt Hester Klein Tijssink (communicatie & acquisitie van Theater AanZ) over het potentieel van theater voor het onderwijs. “Met onze voorstellingen willen we een stem geven aan vooral jonge mensen voor wie liefde en erkenning niet vanzelfsprekend zijn.”


4 november 2021

"Achter woorden en gebaren een explosie van emoties."

Vanuit het project Stil Verdriet speelde DAVID bij het Lauwers College in Grijpskerk. Docent George Stavorinus schreef deze impressie:

"Met klas 3 doe ik bij Godsdienst/Levensbeschouwing een project over diversiteit. Ook als onderdeel van burgerschap.

Hiervoor hebben de leerlingen een gastles gehad van twee jonge mensen van 20 jaar namens de organisatie Homo in de klas. Tijdens deze les vertelden ze over hun leven en hoe het was om te vertellen dat ze geen hetero waren. Leerlingen konden vragen stellen aan de gastdocenten.

Theater AanZ kwam op school om, in het kader van het project Stil verdriet, de voorstelling David te spelen, met 4 acteurs. De voorstelling zit vol spanning. Spanning door taal, het lijf en door wat niet uitgesproken werd, maar wel voelbaar was. Dat kwam op een bepaald moment naar buiten toen David riep: ”Maar mag ik dan niet mezelf zijn”?

Achter woorden en gebaren een explosie van emoties. Blijdschap, verdriet, onderdrukken, alleen zijn, verwarring, eenzaamheid, rouw, liefde. Over alleen zijn en samen willen zijn. Over de onmogelijkheden door onbegrip, over verwachtingen die je niet kan waarmaken. Over iets wat er wel is, maar er niet mag zijn. Over oordeel, kerk, God, familie en heel veel liefde onderling, waarbij die liefde bijna niet het onbegrip kan bevatten en waar het lijkt of mensen van elkaar verwijderen. Een voorstelling over loyaal willen zijn aan je opvoeding, maar dat dat niet kan, omdat het zo zeer doet je anders voor te doen. Over het oordeel van mensen, niet begrepen worden, waardoor je van binnen verscheurd wordt. Een worsteling met je zelf, een gevecht.

Het doel van de voorstelling is dat wij op school met elkaar in gesprek kunnen gaan. Dat hebben we na de voorstelling met de acteurs gedaan. Spreken in de groep en als dat nodig is ook persoonlijk, met een vertrouwde leerling of een docent. Dat we op school leren dat de dialoog, het gesprek, van heel groot belang is om elkaar te leren begrijpen. Dat we het niet eens hoeven te zijn om samen te kunnen zijn. Door het gesprek gaan harten open, kunnen we elkaar leren kennen en kunnen we elkaar beter leren begrijpen. Gevonden worden in het hart. Een verbinding maken van begrip die er eerder niet was. Dat elke leerling zich veilig gaat voelen op school. Een opdracht die we als leerlingen, docenten en andere betrokkenen bij school samen op kunnen pakken.  Een uitdaging."