info@theater-aanz.nl | 024-6635370

HannaH

En dan komt HannaH binnen. HannaH  is niet definieerbaar in haar identiteit; is zij een jongen of is zij een meisje. HannaH is anders, zij doorboort alle wetten, durft bestaande codes, normen en waarden aan te kijken, open te breken en ter discussie te stellen waardoor niets meer is wat lijkt dat het was. 

Nieuw! 

HannaH is de nieuwe interactieve theatervoorstelling over de universele angst voor 'anders zijn’ waarin het bewust worden van vooroordelen en het wegnemen daarvan centraal staat.

HannaH volgt de bestaande voorstelling Lokaal G1.25 op. Tien jaar lang speelde Lokaal G1.25 door heel Nederland voor duizenden leerlingen. Het centrale thema van deze interactieve voorstelling was ‘wat zou je doen als je beste vriend homo is?’. De personages Gio, Steef, Rana en Jeroen hebben veel leerlingen en docenten in het hart en in het hoofd weten te raken.

Ondanks het grote succes en de grote impact van Lokaal G1.25, heeft de actuele situatie binnen de maatschappij en de behoefte vanuit scholen Theater AanZ doen besluiten Lokaal G1.25 te gaan vernieuwen. 

Op veel scholen is de angst voor ‘anders zijn’ een steeds groter thema. Er wordt niet makkelijk gepraat over onderwerpen zoals seksuele en genderdiversiteit, integratie van etnische minderheden en anti-moslimsentimenten.

Theater AanZ heeft altijd grote aandacht voor seksuele en genderdiversiteit binnen haar voorstellingen, bij de nieuwe voorstelling HannaH is dit niet anders.

HannaH gaat nog verder, het centrale thema is de angst voor de anders-zijnde. Angst die voorkomt uit onwetendheid, geen contact met elkaar hebben of afkeurende uitspraken over de ander, met als gevolg polarisatie. 

Als theatergezelschap wil Theater AanZ dan ook de voorstelling HannaH maken, een voorstelling die er NU toe doet, om bij te dragen aan een veilig leef- en leerklimaat voor alle jongeren, om bij te dragen aan het wegnemen van vooroordelen, stereotypering, discriminatie en polarisering.

Over de voorstelling

HannaH is een originele en gedurfde voorstelling. Theater AanZ heeft hierin de artistieke uitdaging gevonden door de voorstelling tussen de leerlingen, het publiek, te laten spelen in de dwingende setting van het klaslokaal. Het spel is een open wisselwerking tussen de vier acteurs, de leerlingen (5e personage) en de ruimte (6e personage). Zo dagen we het publiek uit mee te denken en te praten, mede-eigenaar te worden van het verhaal. Het trotseren van deze uitdaging getuigt van grote creativiteit binnen het nieuw gevormde artistieke team. De originaliteit toont zich tevens in de transformatie van het klaslokaal met de leerlingen tot een volwaardig toneelbeeld waarin de leerlingen opgaan in een wereld van herkenning gevat in een mix van realisme, urban dance, zang, spoken word en poëzie.

De voorstelling vertelt het verhaal van:
Omar, geboren en opgroeiend in Nederland gaat hij zich steeds meer en meer identificeren met de roots van zijn ouders;
Liza, het ogenschijnlijk mooiste meisje van de klas, die in een wereld waarin alles mogelijk is, haar eigen grootste vijand is;
de naar zichzelf zoekende Lars, die bang is te moeten veranderen als hij zichzelf gevonden heeft,
en HannaH, bewapend met een vlijmscherpe tong, humor en zelfspot overleeft ze de wereld waarin ze leeft. Gewoon een ander meisje. Soms heeft ze borsten en soms ook niet.

Onder de dwingende setting van het moeten maken van een opdracht ontstaat er een spel van aftasten, contact maken, territorium afbakenen, dierlijk snuffelen en ruiken, het spel van afstoten en aantrekken. Uiteindelijk brengt niet de waarheid maar de openheid de vier dichter bij elkaar en dan blijken er veel meer overeenkomsten te zijn dan dat ze ooit gedacht hadden. Ze ontdekken wie ze zijn en waarom ze doen wat ze doen, dat ze elkaar hebben en dat dat eigenlijk de grootste waarde is in het leven. 

Informatie & prijzen & speelvoorwaarden

HannaH speelt, net zoals Lokaal G1.25, in een groot klaslokaal, zonder geluidsoverlast van derden (geen gymzaal). De speelruimte is het lokaal zelf, de leerlingen zitten achter hun eigen tafel en de acteurs spelen tussen de leerlingen.

De voorstelling duurt ongeveer 90 minuten, en speelt voor maximaal 60 personen, waarvan minimaal twee mentoren of leerkrachten. Hannah is geschikt voor de bovenbouw voortgezet onderwijs en in overleg voor 2e klassen, alle niveau's.

HannaH toert vanaf september 2019 door het hele land. Beschikbaarheid en prijzen zijn op te vragen via boekingen@theater-aanz.nl. Vaste speeldagen zijn maandag en dinsdag.

Mede mogelijk gemaakt door

Janivo Fonds, Gemeente Nijmegen, Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland en VSB fonds.

“Voor de eerste keer in België.” Meer reacties >>
“Jullie hebben me weten te raken!” Meer reacties >>
“Met een brok in de keel kijken en luisteren.....” Meer reacties >>
“Dank voor jullie kwetsbaarheid.” Meer reacties >>
“Gewoon uit respect voor mijn ouders en mijn geloof.” Meer reacties >>
“Wat een prestatie” Meer reacties >>
Geef zelf een reactie >>
Emancipatie rapport maart 2019 nieuws web
'...voor eeuwig op mijn netvlies...' Meer lezen >>
Twitter