Bij mij thuis
Drie jonge makers maken in opdracht van Cultuurbedrijf RIQQ onder het initiatief AanZ||JONG een voorstelling over armoede onder jongeren. In Bij mij thuis bekijken we de (on)zichtbare armoede achter de voordeuren van drie jongeren. De voorstelling wordt speciaal gemaakt voor VO-scholen in de gemeente Rheden.
Je bent jong en leeft in armoede. Je mist financiële middelen, sociaal contact of emotionele aandacht. Hoe ga je hiermee om?
Over de voorstelling
Elijah, Jannah en Noëlle zitten bij elkaar in de klas en brengen veel van hun tijd samen door. Op een dag komt Jannah niet naar school. ‘s Middags zien de drie vrienden elkaar op hun vaste ontmoetingsplek bij de supermarkt. Daar vertelt Jannah dat ze een groot probleem heeft. Samen gaan ze op zoek naar oplossingen. Het blijkt dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze ooit hadden gedacht.
De personages in Bij mij thuis tonen hun verschillende achtergronden, worstelingen én hoogtepunten. Van iedere avond hetzelfde eten tot aan nieuwe sneakers en van de relatie met je ouders tot aan je eerste verliefdheid. Alles blijkt onderhevig aan de situatie waarin je je bevindt.
Drie jonge makers gaan in opdracht van Cultuurbedrijf RIQQ onder AanZ || JONG aan de slag met het thema armoede onder jongeren. In de voorstelling Bij mij thuis wordt het thema armoede van verschillende kanten belicht. Sociale, emotionele en financiële armoede komen aan bod. De makers verzamelen verhalen van jongeren met ervaringsdeskundigheid en vertalen deze naar een theatervoorstelling.
Bij mij thuis creëert een veilige sfeer en zorgt voor een open gesprek over de effecten van armoede en rijkdom onder jongeren in de leeftijd van 14/15/16 jaar. De voorstelling wordt speciaal gemaakt voor VO-scholen in de gemeente Rheden.
Credits
TEKST & REGIE Stéphanie Kersbergen | SOCIAL WORK EN EDUCATIE Robin Cornelissen | PROJECT- EN PRODUCTIELEIDING Martine Temmink | ACTEURS Janine Ebens, Rodee Tengeler, Maiko Zimmer | ACQUISITIE Marijn Swarte - Cultuurbedrijf RIQQ | KLEDINGADVISEUR Tessa Kemper | ARTISTIEKE EN ZAKELIJKE COACHING Jolanda de Groot | ARTISTIEKE COACHING Marian van Hoof
Mede mogelijk gemaakt door:
Cultuurbedrijf RIQQ , Gemeente Rheden, Dullerts Stichting
Janine Ebens
Janine Ebens zit op dit moment in haar laatste jaar van de opleiding Docent Theater aan ArtEZ Zwolle. Ze loopt stage bij Theater AanZ op het gebied van productie, regie-assistentie en is acteur in de voorstelling Bij mij thuis.
Janine vindt het belangrijk dat middels theater verhalen verteld worden waarin zowel de mooie als moeilijke situaties van het leven terug komen. Ze heeft altijd een interesse gehad in psychologie. Graag komt ze meer te weten over het innerlijke leven en gedrag van de mens. Ze is dan ook geïnteresseerd in gedragingen en onderlinge relaties van personages. Dit komt ook terug in haar eigen werk. Ze maakt graag theater dat schuurt, waarbij het publiek betrokken wordt. Janine wil dat het publiek kan meevoelen en aan het denken wordt gezet, zodat er nieuwe gesprekken kunnen ontstaan.
Rodee Tengeler
Rodee Tengeler is derdejaars student Docent Theater aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Als maker maakt zij graag fysiek theater. In haar rol als docent focust zij zich op transparant lesgeven. Rodee is zeer geïnteresseerd in de wereld van pubers en gaat zich daarom dit jaar meer verdiepen in educatietheater voor deze doelgroep. Wat Rodee aantrekt in educatietheater is dat je leerlingen zo veel kan meegeven. Niet alleen een kijkje in de wereld van theater, maar ook een beeld van de echte wereld. Educatietheater biedt leerlingen een veilige manier om kennis te maken met verschillende perspectieven en met onbekende of ongemakkelijke thema’s.
De voorstelling Bij mij thuis biedt leerlingen een kijkje achter de deur van verschillende soorten armoede. Rodee hoopt (een deel van) het taboe weg te halen en ziet uit naar het voeren van van het open gesprek.
Maiko Zimmer
Ik ben Maiko, 25 jaar en acteur in de voorstelling Bij mij thuis. Ik weet welke stress komt kijken bij het rood staan op je bankrekening en bij het uitgeven van geld dat je niet hebt. Verantwoordelijk met geld omgaan is iets wat ik de laatste jaren heb moeten leren. Ik ben van mening dat er onder jongeren te weinig wordt gepraat over (financiële) armoede. Ik hoop dat er met deze voorstelling meer aandacht komt voor dit onderwerp, met als belangrijkste boodschap dat armoede niet iets is waarvoor je je hoeft te schamen en dat er mensen zijn die je kunnen helpen en/of waarmee je kunt praten.