LUCY

LUCY is een voorstelling over het recht op eigen seksualiteit in alle vrijheid én gelijkwaardigheid. Met de voorstelling LUCY emanciperen we ‘lekker’ samen verder en maken we met elkaar een vuist in de zoektocht mens te zijn. Met deze voorstelling verbinden we kunst en cultuur aan het burgerschapsonderwijs. LUCY sluit aan bij de burgerschapsdoelen 'Seksualiteit & Relaties'.

 

Jessica: Kom, til me op. Hou me vast en dans met me.
Aron: Uit al jouw gaten stroomt seks. Alléén maar seks.
Jessica: Niet. Dat is liefde. Alleen maar liefde.
Aron: Dat is geen liefde. Dat is seks.
Jessica: Dat is niet waar.
Aron: Dat is wel waar.

Fragment uit Lucy

Over de voorstelling

We leren dat jongens ejaculeren en meisjes menstrueren. Dat jongens masturberen en meisjes zwanger raken. Jongens plezier, meisjes pijn. Jongens ja, meisjes nee. Seks lijkt voor haar niet iets waar je van geniet maar waar je je tegen moet verweren. Zeg je geen nee, dan ben je een slet. Zeg je nee, dan bedoel je ja.
(uit 'Nouveau Fuck' van Stella Bergsma).

LUCY is een voorstelling over het recht op ieders eigen seksualiteit in alle vrijheid én gelijkwaardigheid. Met de voorstelling LUCY emanciperen we ‘lekker’ samen verder en maken we met elkaar een vuist in de zoektocht mens te zijn. Met deze voorstelling verbinden we kunst en cultuur aan het burgerschapsonderwijs. LUCY sluit aan bij de burgerschapsdoelen 'Seksualiteit & Relaties'.

Jessica en Aron worden verliefd en komen terecht in de zwoele kolkende arena van de liefde waar ze, onder ‘de vleugels’ van Lucy, met elkaar de strijd aangaan om in vrijheid en gelijkwaardigheid het recht op ieders eigen seksualiteit te onderzoeken, te bewaken, te bevechten en op te eisen. Een strijd tussen de seksen die niet zonder het publiek gestreden kan worden. Een wilde, brutale, muzikale en sexy voorstelling waarbij we smullend en zonder vrees het ‘slagveld’ zullen verlaten. 

Lucy:
'Ik wil de liefde zien.
Ik wil je leren kennen.
Ik wil je in mijn armen sluiten,
ik wil je strelen, 
ik wil je in de ogen kijken’

 

De voorstelling LUCY is voor iedereen vanaf 16 jaar en is met name geschikt voor alle niveaus en afdelingen van het mbo en hbo.

Credits

REGIE Jolanda de Groot | TEKST Marian van Hoof | ACTEURS Marjolein van der Meer, Lucien Rentmeester, Sandro van der Leeuw | VORMGEVING Jan van Hoof | DRAMATURGIE & COACHING Anna van Hoof | PUBLICITEIT & ACQUISTIE Hester Klein TΔ³ssink | BOEKINGEN Sandro van der Leeuw | PRODUCTIE Martine Temmink & Houda Bibouda | CHOREOGRAFIE  Fariza Achoendova | KOSTUUMONTWERP Mathilde van der Hoop | EDUCATIE Carolien Ruoff | FOTOGRAFIE Karin Jonkers | GRAFISCHE VORMGEVING Yell & Yonkers | TRAILER Ruut van der Beele

Mede mogelijk gemaakt door:

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ministerie van OCW
Theater AanZ

Marjolein van der Meer

Marjolein van der Meer, afgestudeerd aan de Academie voor Theater in Tilburg. Naast als werk als actrice, werkt Marjolein ook als simulatiepatiënt, theaterdocent en theatermaker binnen het amateurcircuit.

“Juist vanwege mijn grote passie voor spelen kijk ik er erg naar uit om door middel van een voorstelling, jong volwassenen aan het denken te zetten. Theater is in mijn ogen een mooi middel om confronterende en belangrijke onderwerpen op een creatieve manier aan te snijden. Je leert je op verschillende manieren te verhouden ten opzichte van de ander en van de wereld. Het zet je aan het denken over wie jij bent, wie de ander is en wat we met elkaar te maken hebben.”


Theater AanZ

Sandro van der Leeuw

Met LUCY sta ik voor het eerst sinds vijf jaar weer als acteur op de bühne en dat vind ik – naast rete spannend – vooral ontzettend leuk. Hoewel ik het als schrijver gewend ben om voor grote groepen op te treden, is het contact met het publiek tijdens LUCY veel directer, veel opener. Dat wringt en schuurt, maar levert toch vooral kwetsbaarheid en openhartige gesprekken op. Samen gaan we op zoek naar manieren dichter tot elkaar te komen, naar manieren elkaar (en onszelf!) te respecteren en te vieren. Want hoe langer seks en seksualiteit in de taboesfeer blijft hangen, hoe meer grenzen er, al dan niet per ongeluk, overschreden worden.


Theater AanZ

Lucien Rentmeester

Acteur / theatermaker

Wat ik spannend vind aan LUCY is dat er een hoop (negatieve) clichés en vooroordelen naar voren komen waarvan ik denk dat we die allemaal kennen en hebben. Ook al willen we dat liever niet. Hier tóch samen over praten is denk ik nodig en waardevol. Maar dus ook spannend. En leuk.


Reacties

20 januari - Marleen Heemskerk – Communicatieadviseur voor Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer
Raak en indringend acteerwerk. De voorstelling LUCY geeft geen antwoorden, maar duidt herkenbare dilemma’s rondom seksualiteit: wel of niet schaars gekleed over straat gaan (vrijheid versus voorzichtigheid), wel of niet waarde hechten en iets vinden van het aantal bedpartners van iemand etc. Onder die dilemma’s gaan rolpatronen en stereotype opvattingen schuil, die het gevoel van vrijheid en gelijkwaardigheid kunnen beperken. Een hele sterke vorm, die aanzet tot nadenken en praten over het onderwerp. 

Mooi ook om te zien hoe de studenten reageren, eerst heel afwachtend en een beetje awkward, langzaamaan ontdooien ze. Vooral de meiden, die durven echt mee te gaan en te reageren. De jongens, in de groep waar ik bij zat slechts 3, vinden het lastig om zichzelf een houding te geven; dit kan uiteraard te maken hebben met het grote aantal meiden in de zaal.

Ik sprak na afloop een mentor van de studenten. Hij gaf aan dat het moeilijk is om het onderwerp seksualiteit bespreekbaar te maken: ouders van leerlingen vinden er iets van en verschillende geloofsovertuigingen en culturele achtergronden spelen een rol. Waardevol en belangrijk dat ze als opleiding (Sociaal en Maatschappelijk Werk) toch ruimte maken voor een voorstelling als deze. 


30 november - student ROC
Super interessante voorstelling en heel goed dat dit onderwerp aanbod kwam. Goed dat dit besproken wordt, want er wordt veel te weinig aandacht aan besteed. Het was super duidelijk, goed opgebouwd en niet ongemakkelijk omdat de voorstelling goed onderbouwd is en de aandacht bleef er heel erg goed bij. Dit is vaak niet zo dus complimenten!
 

28 september - Raisa van den Broek, student Avans
Super toffe, verhelderende voorstelling met sterkte spelers! Geeft een goed maar pijnlijk beeld van de maatschappij. Wel denk ik dat we ons ervoor moeten behoeden dat we niet alle mannen over één kamp gaan scheren. Situaties als deze kunnen mannen ook overkomen en daarnaast hebben bijvoorbeeld vrouwen er ook een handje van om andere vrouwen te bestempelen als slet. Wat doet het met mannen en daardoor met de maatschappij als zij steeds bestempeld worden als ‘slecht’, terwijl zij misschien ook slachtoffer zijn of mentaal last hebben van deze vraagstukken?  Emancipatie!! πŸ™‚


7 juni - Quincy, student Landstede
De voorstelling was mooi, realistisch, grijpend en heartbreaking. Het onderwerp is altijd wel aanwezig, maar word niet altijd wat mee gedaan of serieus genomen. Het optreden was de reden dat ik naar school ging die dag. En ik heb er zeker geen spijt van gehad. 


9 maart - Jaap Proper, student Hogeschool Utrecht
Ik heb ontzettend genoten van de voorstelling. De acteurs maakte constant oogcontact met het publiek, dit zorgde voor een intense ervaring. De nabespreking werd uitstekend geleid door één van de spelers die iedereen in hun waarden liet. Ik hoop dat de voorstelling op meer opleidingen gegeven kan worden aan studenten en docenten.
 

26 februari 2022 -  Astrid de Regt, docent Hogeschool Utrecht
Inspirerend en confronterend. Knap hoe jullie stem geven aan wensen en grenzen. I love Lucy!


15 februari 2022 - Student Graafschap College Winterswijk
Ik vond de show GEWELDIG goed gespeeld vooral Aron. Ik heb zowieso wat met mensen zoals Aron die mensen hun doen en laten vind ik echt geweldig. De andere twee waren ook echt tof! Dankjewel dat jullie deze voorstelling hebben gegeven en blij zowieso door gaan op deze manier. Het concept vind ik ook een goede keuze, hier mag echt wel meer over gesproken worden over genderidentiteit en sexueel geaardheid en discriminatie en aanranding. DANKJULLIEWEL!
 

14 januari 2022 - Student ROC Nijmegen
Ik vond het een leuke interessante voorstelling. De boodschap van de voorstelling  is duidelijk over gekomen, goede acteurs en actrice! Het stuk dat je gewoon jezelf kan zijn, vond ik heel mooi en raakte mij erg van binnen. Ik vond de hele voorstelling goed in elkaar gezet en ik zat er helemaal in! πŸ™‚ Heel erg bedankt


11 januari 2022 - Annemarie van der Riet, leercoach Pedagogiek & Burgerschap ROC Nijmegen
Iedereen gun ik een LUCY! LUCY, een engelachtige dartel die er bij is waar liefde en sex groeit, bloeit, gromt, graait en om zich heen slaat of juist zacht streelt en je omhelst. LUCY, de theatervoorstelling van Theater AanZ was op ons leerplein. Studenten van Pedagogisch Werk en Entree keken, luisterden, genoten, lachten, reageerden en lieten goed van zich horen in het nagesprek. Eindelijk ging er iets WEL door. JESS en ARON speelden krachtig hun rol na weer een hele tijd op de planken.

Over seks, relaties, over wie er over jouw lijf gaat, wanneer seks fijn is en of dat voor beide partijen geldt. Over jaloezie en onzekerheid. Over hoe lastig het is om duidelijk te maken wat je wil en en wat niet. Hoe je soms onmachtig bent. En hoe vrij je bent en in hoeverre je de ander respecteert. Ook over waarom mannen altijd macho's en vrouwen altijd sletten worden genoemd.

Onze studenten herkenden het enorm. En vonden er ook veel van. Vertelden openlijk over eigen ervaringen.Tja, genoeg stof tot nadenken over hoe verhoudt je je tot seks, relaties en wat iedereen. En hoe jij er zelf mee om wil gaan. Persoonlijk Burgerschap, verras jezelf & ontdek samen. Heel blij dat ROC Nijmegen dit vak voorrang geeft, juist in deze tijden is het van groot belang dat studenten oefenen met zich verhouden tot andere denkbeelden. Dankbaar. 


17 november 2021 - De Gelderlander
"‘Aron’ trekt ervan in een stuip, maar mag jouw vriendin wel met alleen een bh onder haar jasje de deur uit?"  Lees hier het volledige artikel dat op 17 novemver is gepubliceerd in De Gelderlander.

 

9 november 2021 - student Landstede
Mooie voorstelling die veel vragen doet opdoen. Respect voor de uitvoering! Ook het gedeelte over de kleding van Lucy bij de nabespreking raakte mij. Zelf ben ik gay (half in/uit de kast) en ik heb ook vaak dat ik bepaalde kleding of sieraden niet draag als ik met sommige vrienden uitga, of naar de kroeg in de mijn dorp. Het kan om zoiets kleins gaan als een ring of een ketting, ookal zie ik andere "hetero" jongens die ook wel eens dragen. Ik ben altijd bang om ontdekt, gepest en in elkaar geslagen te worden. Fijn dat jullie voorstelling dingen als fijn voelen in je kleding en relatieproblemen aan het licht brengt. Nogmaals respect, door een geïnspireerde toekijker :)


14 oktober 2021 - Roos, student Social Work Hogeschool Utrecht
Inmiddels alweer 2 weken geleden had ik het geluk bij de première van Lucy aanwezig te mogen zijn. Ik voelde me verbaasd, overdonderd en van mijn sokken geblazen: wat een sterke voorstelling. De doelgroep is ROC- en HBO-studenten - ik ben zelf 28 en had gewild dat ik deze voorstelling 10 jaar geleden had kunnen zien πŸ™‚
 

7 oktober 20212 - student ROC van Amsterdam
"​​​​​Ik heb geleerd dat ik vrijheid van mannen hoor te krijgen. De acteurs spelen geweldig!"
 

5 oktober 2021- Saskia Maas, Docent & studieloopbaanbegeleider ROC van Amsterdam
"Wat een eer dat de eerste twee officiële voorstellingen van Lucy voor onze lesgroepen gespeeld werden! Vol trots heb ik gekeken hoe deze ontvangen werd door onze studenten en hoe zij reageerde tijdens de voorstelling en de nabespreking. Lucy heeft indruk gemaakt, iets los gemaakt en mooie gesprekken opgeleverd met en tussen de studenten maar ook onderling tussen onze docenten!"


30 september 2021 - Gast bij de première
"Als ik LUCY vroeger op mijn school had gezien, dan had ik gevoeld dat ik het volledige recht had op mijn eigen seksualiteit."

Speeldata

LUCY heeft gespeeld tussen maart 2021 en maart 2023 in het mbo/hbo.

 

Geef je reactie

Ik ben:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.